Crkva Sv. Ivana Nepomuka Vrbovsko

Crkva svetog Ivana Nepomuka u Vrbovskom kao prvobitna  župna crkva bila je izgrađena 1755. g. Zbog trošnosti je porušena 1887.g., a gradnja nove započela je 1893. g. Ista je dovršena u jesen iduće godine no i ona je zbog slabog građevinskog stanja porušena 1901. g. Odmah nakon rušenja započela je gradnja nove današnje crkve, dovršene i posvećene 1904. g. To je velika građevina s križnim tlocrtom, poligonalnim svetištem i zvonikom prigrađenim uz sjeverni zid crkve.

Adresa: Ivana Gorana Kovačića 27, 51326 Vrbovsko

Telefon: +385 51 875 170

 Izgrađena je u pretežno neogotičkim oblicima  te su sva vanjska pročelja bogato raščlanjena lezenama i otvorima. Glavni oltar, oltari u sporednim lađama i reljefne slike Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina nabavljeni su iz austrijskih drvorezbarskih radionica .

Vrijedne crkvene  umjetnine Ferdinanda Stuflessera nastale su u drvorezbarskoj radionici u Tirolu, a orgulje iz 1906. u radionici „Jan Tuček“ (Češka). Svod je oslikao  češki slikar Franjo Martini (1929.). 2005.g.u župnoj crkvi postavljena je i blagoslovljena slika sv. Ivanke (Gianna) Beretta Molla, zaštitnice trudnica, majki i djece te promicatelja kulture. Projektant crkve je Herman Bollé.

 

Skip to content