Dvorac Zrinsko Frankopanski

Nema pouzdanih podataka kada je izgrađen  grad – kaštel Severin , ali sigurno jest da je nastao krajem 15. st. ili početkom 16. st. Prvi vlasnici grada Severina bili su Frankopani Tržački. Oporukom kneza Štefana Frankopanskog Ozaljskog iz 1572.g.vlastelinstvo severinsko prelazi u posjed sinova šurjaka Nikole Šubića Zrinskog, sigetskog junaka i njegove žene Katarine te sinova Jurja, Krste i Nikole. Nagodbom 1580.g. Severin je ustupljen Gašparu Frankopanu Tržačkom. U posjedu Frankopana ostaje sve do propasti Zrinsko-frankopanske urote 1671.g. Car Leopold darovnicom od 20. travnja 1682.g. Franji Oršiću daruje grad Severin. Dvorac Severin je više puta obnavljan, a današnji izgled dobio je 1803.g. prilikom obnove tadašnjeg vlasnika Ivana Oršića. Uz obnovu unutrašnjosti dvorca uređen je  vrt, park,  i zvjerinjak.  U posjedu grofova Oršića grad Severin ostaje do1823.g. kada je prodan plemiću Ambrozu Vranyczanyju Dobrinoviću.

Dvorac nije namijenjen unutarnjem razgledavanju no život Severina stoljećima je vezan uz njegovo postojanje.

Pored dvorca  nalazi se  zaštićeni spomenik parkovne arhitekture – perivoj. Perivoj  je uređen stepenasto  u nekoliko razina i zasađen je   rijetkim vrstama drveća  kao što su crvena bukva, javor, čempres koji inače ne uspijeva u goranskim šumama i božikovina. 

Među drvećem se nalazi ribnjak, a pokraj kapelice ostaci vodoskoka. Niz liticu na kojoj se nalazi dvorac uređene su staze za šetnju sve do Kupe.

Perivoj je  1966.g. proglašen spomenikom  parkove arhitekture, površine je 6 ha te nadmorske visine 246 m.

Najzanimljiviji detalj uz ulaz u dvorac je vidikovac s kamenom šternom. Odatle se pruža lijep pogled na rijeku Kupu  čiji tok  vijuga uz livade i šume , a podno šumovite gorske kose Ravan preskakuje jaz u koritu na kojem se pjeni i buči probijajući se kanjonom.

Severinska večer

Svake godine prvu subotu u mjesecu rujnu održava se „Severinska večer“. Nit vodilja manifestacije jest adaptacija i uprizorenje jednog događaja iz bogate Severinske povijesti koji je nezaobilazno vezan uz dvorac Zrinsko- Frankopanski, kaštel čije zidine kriju mnoge zanimljivosti. Kada se takva povijesna priča obogati specifičnostima mjesta poput specijaliteta od vinove loze, domaćim tradicijskim kolačima i Miholjskim običajima, te toplim i nadasve srdačnim domaćinima rađa se jedinstvena priča.

Skip to content