Kamačnik

Kamačnik – zaštićeni značajni krajobraz

Zaštićeni krajolik svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina. Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Naš istaknuti planinarski pisac prof. dr. Željko Poljak u svojoj knjizi „Planine Hrvatske“ piše o Kamačniku kao o “sutjesci punoj divlje romantike”.

Kamačnik je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom budući je na ulazu u kanjon pregrađen jazom i ujezeren. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Na samom ušću smješten je ugostiteljski objekt “Kamačnik” koji posjetiocima nudi odmor uz domaću prehranu i piće.

Mjesto je brojnih zabavnih zbivanja tijekom cijele godine. Do samoga ušća može se doći automobilom ili autobusom, a blizina željezničke postaje na samo 100 m od kanjona također je idealna za dolazak. Kamačnik je mjesto za aktivni odmor – šetnje, igre u prirodi te atraktivne piknike.


Od srpnja 2019. godine koncesija za obavljanjem djelatnosti vođenja posjetitelja na zaštićenom području Značajni krajobraz Kamačnik dodijeljena je „Lokvarki d.o.o.“, adresa Šetalište Golubinjak 6, Lokve. Za sve informacije te upite vezane uz šetnju kao i organizirani prihvat te pratnju grupa možete se obratiti na kontakt : LOKVARKA D.O.O.Ivica Gržanić, direktor+385 (0)99 8451 931lokvarka@lokve.hr

Lokvarka d.o.o. dužna je tijekom obavljanja djelatnosti vođenja posjetitelja na zaštićenom području poštivati posebne uvjete i uvjete zaštite prirode . Koncesijsko odobrenje možete preuzeti OVDJE.

Vaše utiske podijelite s nama ,kontaktirajte nas na e – mail:info@visitvrbovsko.hr

Kategorija zaštite: značajni krajobraz

Godina proglašenja: 2002.

Dokument o proglašenju zaštite: „Službene novine“ br. 23/02

Površina: 74,44 ha

Položaj: na području Grada Vrbovskog

Nadmorska visina: 370 – 600 m

Dužina vodenog toka: 3,2 km

Dio ekološke mreže NATURA 2000

Posebna zanimljivost: Kamačnik se ubraja u 5 najdubljih izvora u RH. Evidentirana dubina izvora trenutno je 118m. Kako se spiljski kanal nastavlja  dalje planira  se  nastavak istraživanja. 

Ugostiteljski objekt Kamačnik

 

Kroz Kanjon do planinarskog doma

Posjetiteljska infrastruktura izletišta Kamačnik  obogaćena je  šetnicom  koja kroz kanjon spaja izletište s Planinarskim domom „Kamačanik“ . Prekrasna šetnica duga je 981 m , odvaja se 60 m nakon prvog mosta u Kamačniku  i vodi  do sela Vujnovići . „Planinarski dom“ raspolaže s 30 postelja i konferencijskom salom sa 60 sjedećih mjesta.

Zimski sadržaji – sanjkalište

Aktivnosti u Kamačniku

 

Drveni mostovi

 

Predivni slapovi

 

Sadržaji za djecu

 

Istražite Kanjon Kamačnik

Panova Staza

Panova staza, tematska je doživljajna „akustična“ staza. Čini ju pet glazbeno-didaktičkih sadržaja, odnosno instrumenata: gong, ksilofon, rog, zvona i potočne orgulje.  Svi glazbeni instrumenti izrađeni su od hrastovine i postavljeni  na odgovarajuće mikrolokacije neposredno uz postojeću šetnicu izletišta Kamačnik. Budući da je u kanjonu izražena akustika prostora, instalirani glazbeni elementi kroz jednostavnu izvedbu i upotrebu, stvaraju dodatnu zvučnu kulisu za posjetitelja i potiču na osluškivanje tonova  prirode  kojom su okruženi.

Zanimljivost: Dio glazbenih  elemenata nazvan je  po autentičnoj fauni koja se može pronaći  na području Kamačnika. Prvi element – gong, smješten je na ulaznom dijelu staze i najavljuje ulaz u „Panovu stazu“. Slijede  ksilofon – „medina marimba“, „jelenov rog“, „puhova zvona“ te „potočne orgulje“.

Poučna botanička staza

Devetnaest  edukativnih panoa postavljano je na odgovarajuće mikrolokacije  duž postojeće šetnice u Kamačniku. Panoima je predstavljena  biološka raznolikost flore i faune koja živi u izletištu.  Stručni  tekst prate fotografije što posjetitelju, koji se pažljivo kreće stazom omogućava edukaciju te spoznavanje  važnosti očuvanja prirodne baštine.

Speleoronilačka istraživanja izvora

U periodu od 29.-30.03.2017. članovi  Udruge Hyla, Speleološkog odsjeka HPD-a Željezničar, Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena-Dinaridi, Udruge ADIPA te Speleološkog kluba istraživali su izvor Kamačnika. Ozren Lukić zajedno sa speleoroniocem Peterom Slokanom iz Slovenije te speleoroniocem Fredericom Swierczynskim i  snimateljem Damjanom Krstinićem izvršili  su preliminarna speleoronilačka i biospeleološka istraživanja istog.

Ranija istraživanja izvora speleoronioca zaustavila su se na dubini od 95 m. Predmetno istraživanje činila su dva zarona. Prvi je bio  na dubini od 101 m ,a drugi na 118m čime se  Kamačnik ubraja u 5 najdubljih izvora . Kako se spiljski kanal nastavlja  dalje planiran je  nastavak istraživanja.

631. Milenijska fotografija

 

Zima u Kamačniku

 

Skip to content