Manastir i crkva Sv. Jovana Preteče Gomirje

Najzapadniji pravoslavni Manastir u Europi u čijem sklopu je i crkva Sv. Jovana Preteče nalazi se u Gomirju, mjestu nedaleko Vrbovskog (5km). 1600.  g. na mjestu postojeće male kapele sagrađen je prvi manastir. Manastirska crkva  kao i sve ostale manastirske zgrade u to su vrijeme  bile sagrađene od drveta. 1621.g. grof Vuk Krsto Frankopan pored manastira gradi kulu osmatračnicu koja služi za praćenje kretanja Turaka. 

Adresa: Ribnjak 23, Gomirje 51327
Kontakt: telefon: +385 (0)91 781 4314

Email: manastir.gomirje@hotmail.com
Starješina manastira: arhimandrit Mihailo (Vukčević)

Početkom 18. st. manastir doživljava  svoj procvat . U to vrijeme  počinju  pripreme za izgradnju nove zidane crkve ali i manastirskih konaka. Današnja crkva građena  je  između 1719. i 1722. g. uz nekadašnju kulu osmatračnicu koja je tada prepravljena u zvonik. Iste godine dovršen je  i veliki manastirski konak s dvanaest kelija i trpezarijom, dok je  istočni dio konaka završen  1758. g. Tijekom  19. st. manastirske zgrade obnavljane su u nekoliko navrata, a 1889.g. potpuno je obnovljena i manastirska crkva. Srušena je i frankopanska kula osmatračnica koja je služila kao zvonik, te je na istom mjestu sagrađen novi.

Manastir tada dobiva svoj današnji izgled. Cijelo vrijeme postojanja Manastir je poznat kao duhovni centar brojnih vjernika. Svake godine posebno se obilježava blagdan Uznesenja Presvete Bogorodice  (Velika Gospojna, 28. kolovoza).

Skip to content